Cowboy-attitude i Københavns Kommune

Let’s fail fast!

Nok ikke lige den indgangsvinkel mange af os ville forvente, når vi hører, at der er tale om it i kommunalt regi. Men det giver rigtig god mening!

”Jeg agerer ikke it-arkitekt. Jeg agerer mere forretnings- eller løsningsarkitekt. Min opgave er at finde gode løsninger på en givne problemstilling og være med til at løbe løsingen i mål,” forklarer Mads Buch Andersen, der er kontorchef ved Københavns kommune, og fortsætter: ”Og det indeholder faktisk meget mere projektledelse og opfindsomhed end it.”

Rollen synes desuden at indeholde en del cowboy-attitude.

Det er måske oldnordisk, men vi har succes

Københavns kommune har – lige som resten af landets kommuner formentlig også har det – udfordringer med, at de har monolit-systemer; store, tunge let forældede systemer, der ikke kan bindes sammen, uden at der skal bindes en formue i halen af projektet. Så det her projekt handler om at få robotter til at overtage administrativt rutinearbejde, så der kan frigøres ressourcer til ’varme hænder’, til kerneydelserne.

”I min lille butik leverer vi den alternative indgang til it-arkitekturområdet, nemlig robotic, som godt nok binder systemer sammen, men det gennem brugergrænseflader og ikke gennem services, og det er faktisk et rigtig sjovt stykke arbejde!” siger Mads Buch Andersen.

Mads Buch Andersen og hans kollegaer ved godt, hvordan det optimale system kan tegnes. Men det er her, at virkeligheden rammer. Opgaven lyder derfor: Få så meget ud af systemerne som overhovedet muligt uden at bruge alt for mange penge. Og det der kommer ud, skal lette brugeres arbejdsdag.

Derfor har Mads Buch Andersens rolle også været den lidt fanden i voldske. Han og kollegaerne har faktisk haft det helt fint med at kun lykkes i ¾ af projekterne, og så forklare, hvorfor der ikke kan performes som ønsket på den sidste ¼.

”Hvis vi ville gå efter fejlfrie løsninger, ville vi ikke komme nogen vegne med de systemer og midler, vi har til rådighed,” forklarer Mads Buch Andersen. ”husk at fokuser på osten rundt om hullerne, i stedet for kun at fokuser på hullerne i osten”, fortsætter Mads Buch Andersen.

Hele projektet er interessant for vel sagtens alle landets kommuner, og Mads Buch Andersen vurderer, at det ikke varer længe, før mange andre kommuner kommer med. Københavns kommune har selvfølgelig en fordel i at volumen generelt er høj, men finder man en regelstyre manuel opgave, blot to mennesker sidder med, kan robotic betyde besparelser på administrativt arbejde allerede i det første år.

Hvis Mads Buch Andersen skulle give et godt råd, ville det være:

Få styr alle nødvendige dispensationer inden du går i gang med det konkrete udviklingsarbejde – ellers risikerer projektet at går i stå mange gange undervejs! Og sørg for, at du har opbakning i direktionen så du undgår støj.

Image

Mads Buch Andersen kommer med en 100% ikke-teknisk baggrund fra RUC. I Københavns kommune er han chef for udviklere, løsningsansvarlige og webfolk. Indtil efteråret 2015 har Mads været løsningsarkitet og ansvarlig for det interne selvbetjeningsprogram i Københavns kommune. Et selvbetjeningsprogram, der både dækker de personaleadministrative, økonomi samt det regnskabsmæssige område.

Mads bevæger sig på tværs af rigtig mange systemer og ser helt klart it-arkitektoniske udfordringer som sit levebrød!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *