Hvad er god it-arkitektur?

Først og fremmest handler god it-arkitektur for Frank Jensen, der er entreprise-arkitekt i Bankdata, om at kunne forstå, hvad der er, brugerne efterspøger, og hvordan de skal bruge det. I sit arbejde møder Frank Jensen en række kravspecifikationer, der skal overholdes – eller udarbejdes – da det ellers vil koste arbejdsgiveren penge, både direkte i form af bøder og i form af mistede kunder/omsætning.

”God entreprise-arkitektur handler også om at forstå, at vi ikke selv behøver at udvikle alt, at der faktisk findes særdels kompetente leverandører, som vi så skal kunne kommunikere med,” siger Frank Jensen, og fortsætter: ”Vi skal være skarpe på, hvad der er vores kerneforretning og så bruge ressourcerne der – og bruge andres kernekompetencer til det de er gode til”.

Processen med at få indkøbt 3. parts komponenter hos eksterne leverandører er dog ikke en beslutning, der eksekveres fra den ene dag til den anden. Der følger en række juridiske udfordringer med, når ansvaret for at den digitale signatur leveres på dokumentet på en given dato, skal placeres og fastholdes.

”For vores kunder, bankerne, betyder det jo alverden, hvis f.eks. et boliglån ikke er etableret den dag, hvor lånetager underskriver og udbetalingen falder”, fortæller Frank Jensen.

 

Vi kan sætte strøm til alt …
– men giver det mening?

”Der findes ikke den smule information eller proces, der ikke kan digitaliseres. Spørgsmålet er bare, om det giver mening for brugerne og for virksomheden”. Frank Jensen arbejder med den røde tråd fra vision, mission, hvorfor vi er sat i verden som virksomhed – og med, hvordan den it-løsning, vi er i gang med at lave, bringer os tættere på målet.

”It er et stykke værktøj, der skal tjene et formål, det tjener intet formål i sig selv” konstaterer Frank Jensen, som så også kan konstatere: ”At jeg har bevæget mig langt væk fra det punkt, hvor jeg startede min it-karriere. Jeg er gået fra at sætte kompilering lig med en god dags arbejde til at synes, at it-arkitektur handler om at få lavet de rigtige opgaver, i det rette scope og dermed de mest optimale løsninger. Og med fokus på at det faktisk først er ved gevinstrealiseringen, at vi får udbyttet”.

Image

Frank Jensen er entreprise-arkitekt. En tur til Grønland bragte ham ind på arbejdet med it-arkitektur.

Det flade hierarki, de hurtige beslutningsprocesser og den direkte indflydelse, it-beslutninger havde i Grønland, fik stor betydning for forståelsen af entreprise-arkitektur og betydningen af en vellykket organisatorisk implementering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *