IT Governance vs. Shadow IT. Ven eller fjende?

IT Governance vs. Shadow IT. Ven eller fjende?

Ifølge Klaus er IT Governance der, hvor man kontrollerer IT i en virksomhed. Det er der, hvor man har styr på IT-principper, på arkitekturen og man har styr på investeringer. De tre tilsammen skal skabe det fælles fundament for, hvordan man tænker IT i en organisation. Det har en tendens til at blive meget kontrollerende, men det ligger nærmest i navnet ’governance’.

Hvis man skal styre IT, så er man nødt til at sætte og følge nogle regler – nogle ’policies’. Og så bliver man nødt til at opsætte en arkitektur og følge den.

Dette er, hvad IT Governance er for mig i meget korte træk. Og så er der den ekstra og vigtige tangent, der hedder kommunikation. Man skal kommunikere og facilitere den. Man skal få folk til at tænke og agere i IT på den rigtige måde.

Når man har fået styr på sin IT-struktur, så venter der nogle udfordringer efterfølgende. Og det er sådan noget som Shadow IT. Shadow IT er – kort fortalt – alt det IT, som folk bruger af IT-systemer, der ikke ligger under kontrollen af IT-afdelingen. Og der ligger rigtig meget. En undersøgelse siger, at 87% af IT-medarbejdere bruger Shadow IT. Shadow IT inkluderer f.eks. Dropbox og Google Docs. Men hvis du er i en stor organisation, så må du ikke bruge det, for du har jo ikke styr på data. Sikkerhedsmæssigt er der et problem. Der kommer til at ligge en hel masse organisationsinformation, som der ikke er styr på.

Hvis det lå på en fælles platform, så kunne jeg blot søge på informationen eller projektet eller hvad det nu er og finde det, men hvis det ligger i en Dropbox eller som Google Doc, så er der ikke styr på det. Men man kan heller ikke ”slå den ihjel”, det ligger der jo.

Men i stedet burde man kigge på, hvorfor den enkelte IT-medarbejder bruger disse systemer. Hvorfor kan ens IT ikke facilitere det, der er brug for? En af grundene til, at man bruger Shadow IT kan f.eks. være, når man ringer til IT-afdelingen og beder dem om at sætte noget op, så siger de, at det tager to måneder, og det har man ikke tid til at vente på. Så går man på nettet og køber en online solution. Og nu da vi har fået ’cloud’, gør det bare det endnu nemmere.

Kom og mød Klaus og hør mere om Governance og Shadow IT. Be there or be square!

 

Læs mere om arrangementet her!

Klaus Østergaard

Klaus Østergaard, lektor i IT Governance, IT-universitetet (ITU), freelance Enterprise Arkitekt (EA) konsulent. Klaus har de sidste 5 år arbejdet dels som lektor på ITU, dels som freelance EA konsulent. Før dette arbejdede han 11 år i servicebranchen som mellemleder. På ITU underviser han i EA, IT-governance og IT-ledelse.

Klaus’ fokus ligger især på: Forretningsdrevet IT, IT Governance i praksis, IT Governance og organisationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *