Strukturer og processer, der sikrer IT-strategien og IT-anvendelsen

Jesper Dyjak vil fokusere på, hvordan man kan bygge en IT Governance-struktur op ved hjælp af en Governance-model.

I sit indlæg, der er et sammenkog af en længere præsentation, som blev holdt for en netværksgruppe, vil Jesper fokusere på, hvordan man kan udarbejde en Governance-model.

I udarbejdelsen af modellen har Jesper bl.a. søgt inspiration hos Jeanne W. Ross og Peter Weill samt i de IT Governance–anbefalinger, som fagrådet for IT Governance og Management udgav i 2012. Indgangsvinklen er den strategiske overensstemmelse mellem forretningsstrategien og IT-strategien og Ross og Weills beslutningsdomæner vedr. IT principper, strategier inden for IT-Infrastruktur, IT–arkitektur, forretningsbehov og IT-investeringer sammenholdt med virksomhedens organisationsstruktur (central, decentral, federal etc.).

Det er ikke modellen, der er det interessante, det er derimod fremgangsmåden. Denne kan nemlig bruges til at danne et overblik over, hvem der bestemmer hvad og hvem der er inputgivere til de beslutninger, der tages. Det er et fantastisk værktøj for en ny IT-leder eller for lederen, der vil kortlægge hvilke interessenter man har med at gøre.

Om IT Governance og oplægget
For mange er IT governance ren porteføljemanagement, men Jesper fokuserer mere på de strukturer og processer der sikrer, at virksomhedens strategier fastlægger IT-strategien og IT-anvendelsen . IT Governance forbereder de IT-beslutninger, der skal tages, af en direktion, en topledelse. En topledelse skal ikke diskutere, hvorvidt du skal ”gå cloud”. De skal have oplæg. De skal sige, at det er det her, forretningen vil. Og så skal der være nogen nedenunder, der oversætter, hvad det er, der ønskes.

Du kan enten bruge mit oplæg til eget forbrug, for at kortlægge dit beslutningslandskab. Eller du kan trække det op og lave governance-modellen. Du får tilgangen til at selv kunne lave modellen.

Der er mange, der søger hjælp udefra hos konsulenter, som udarbejder en model, der ligner fuldstændig denne model. Jesper tilføjer, at det nogle gange er nødvendigt at søge hjælp hos konsulenter, men siger samtidig, at du kan komme langt ved at selv udforme modellen.

 

Læs mere om arrangementet her!

Jesper Dyjak

Jesper Dyjak er Head of IT hos FIH A/S. Han er ansvarlig for alle IT-processer hos FIH A/S, og har tidligere været Head of IT Governance og IT Implementation i FIH Erhvervsbank A/S.

Han har primært haft fokus på Change Management, Service Level Management, IT Security og IT Arkitektur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.