Kunstig inte​​lligens udfordrer advokatbranchen

​​Kunstig Intelligens får stigende betydning for advokatbranchen, som ventes at være kraftigt forandret om blot 5 år. Men i hvilken retning går udviklingen?

af Inger Toft Thiersen

Robotter kan overtage arbejdsfunktioner på en lang række områder, og advokatbranchen er bestemt ingen undtagelse. Senest har den digitale advokat Ross imponeret branchen med sin evne til, på få sekunder at kunne besvare spørgsmål, det ville have taget en almindelig advokat flere dages research at besvare. Og Ross kommer ikke blot op med stikord, men med formulerede sætninger, henvisninger til lovparagraffer og oplysninger om udfaldet af domme i lignende sager.

Effektiviteten skyldes computernes evne til at gennemgå store mængder ustruktureret data på kort tid. Eksempelvis kan supercomputeren Watson, som Ross bygger på, udlede fakta og konklusioner fra over 800 millioner tekstdokumenter i sekundet, hvilket er en klar fordel, når man arbejder med eksempelvis lovtekster, juridiske vejledninger og domme. Og når der kommer ny viden, uploades denne blot i Watsons lager, så Watson kan tage højde for den efterfølgende.

Hos advokatfirmaet Denton forventer man, at man allerede om få år vil kunne erstatte 4 fuldmægtiges arbejde i en uge, blot med få klik. Men vil dette betyde, at der bliver færre advokater? Det er der delte meninger om.

I hvilken retni​​ng går udviklingen?
Én ting er sikker: en række standardopgaver vil let kunne overtages af supercomputere som Watson og Ross. Hos IBM bruges Watson allerede, når der skal opkøbes virksomheder, og materialegennemgangen inden opkøb foretages nu cirka 20 procent hurtigere end før. Det giver en klar indikation af, at man med kunstig intelligens vil kunne løse en lang række opgaver hurtigere og billigere i fremtiden – og advokatfirmaer, som ikke følger med den teknologiske udvikling, vil derfor hurtigt blive halet indenom af konkurrencen.

En hurtig konklusion på udviklingen kunne være, at “vi får brug for færre advokater i fremtiden”, men dette er dog langt fra givet. Der foreligger nemlig også den mulighed, at Ross vil udvide markedet for advokatydelser og dermed skabe arbejde til flere. Blandt andet kan den øgede effektivitet sænke omkostningerne og prisen, så flere får råd til advokathjælp, hvilket vil åbne for et kæmpe marked blandt folk, som i dag ikke har råd til en advokat.

Så er kunstig intelligens en trussel for advokatbranchen, eller vil det tværtimod give advokaterne et betydeligt løft og samtidig skabe mere arbejde til flere? Vi kan ikke vide det endnu.

Men én ting står klart: robotterne vil give plads til nytænkning i en ellers traditionel branche, og arbejdsopgaverne kan som følge blive markant anderledes end dem, vi kender fra branchen i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.